top of page

Wat helpt tegen Suikerhonger?

Bijgewerkt op: 4 apr.




Hoor jij bij de grote groep mensen die regelmatig enorme trek heeft in zoetigheid? Dat het dan echt moeilijk is om de gezonde keuzes te maken? Dan hier voor jou wat tips om die terugkerende trek in zoetigheid te verminderen. Er zijn een aantal mogelijke oorzaken waardoor je lichaam of geest zo om zoetigheid kan vragen.

  1. Heb je gebrek aan energie? Dit kan zijn door slecht slapen of onvoldoende gezond eten. Maar ook door een gebrek aan vitamine D of B12. Wanneer je je lusteloos, moe en energieloos voelt dan is eten met suiker een Quick Fix voor meer energie. Je voelt je al snel beter. Dat duurt echter kort, al snel komt er een dip in je bloedsuikergehalte waardoor je je weer moe voelt.

  2. Krijg je binnen een half uur na je laatste maaltijd zin in zoet? Vaak betekent dit dat je relatief veel koolhydraten hebt gegeten tijdens je maaltijd. Na het eten van brood, aardappels, pasta of rijst wordt het zetmeel in dit eten vrij vlot afgebroken tot suiker. Hierdoor stijgt de bloedsuikergehalte. Daar reageert je lichaam op met extra insuline, waarna er een bloedsuikerdip komt. Je lichaam vraagt dan weer om suiker.

  3. Ben je langdurig vaak gestrest of kun je te weinig ontspannen dan raakt je spijsvertering, hormoonhuishouding en je afweersysteem verstoord. Je lichaam is niet meer goed in staat om voldoende suiker te transporteren naar de plekken waar dat nodig is, blijft vragen om meer suiker en gaat al dat suiker opslaan als vet. Je voelt je dan waarschijnlijk langdurig futloos terwijl er eigenlijk voldoende energie binnenkomt.

Wat kun je doen? Je kunt een eetdagboek bijhouden, opschrijven wanneer je de suikertrek krijgt of op andere wijze analyseren waar jouw suikerhonger vandaan komt.

  1. Bij gebrek aan energie door tekort aan vitamines, gezond eten of slaap kun je je tekort oplossen en daarmee vermindert je trek in zoet.

  2. Wanneer je minder dan 40 % van je maaltijd aan koolhydraten eet is de kans groot dat de suikerhonger na de maaltijd afneemt. Dan is het wel belangrijk om zogenaamde langzame koolhydraten te eten zoals volkorenbrood en tarwepasta.

  3. Wanneer langdurige stress het probleem is, is het heel belangrijk om daar wat aan te doen. Zet jezelf op 1, je kunt om hulp vragen en het een prioriteit maken om weer leren te ontspannen. Het kost tijd, maar je kunt je spijsvertering weer herstellen.

Succes gewenst!

Mirjam van NatuurlijkFitLeven.nl Coaching



117 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page